17. 1. 2016

Strana zelených, ZO Kaplice pozvala na pátek 16. října do městské knihovny odborníka na záležitosti kolem uprchlíků, Šádího Shanaáha. Jeho maminka je Češka a tatínek Palestinec. Studoval mezinárodní vztahy na Richmond American International University v Londýně, na State University of New York, Empire State College (pražská pobočka) a na University of Cambridge. Pracoval a i nyní pracuje na různých projektech zaměřených na Blízký východ.

I přes menší návštěvnost se rozvinula čilá diskuse. Kolem tématu je málo informací a existuje mnoho protichůdných názorů. Lidé mají strach, že čelí bezprecedentní situaci, co se týče počtu uprchlíků směřujících do  EU. Ve skutečnosti byla ale drtivá většina uprchlíků (86 %) v roce 2014, dle údajů OSN,  hostem v rozvojových zemích. V EU je zhruba 1,5 milionu zaregistrovaných uprchlíků, méně než 10% všech vně vysídlených uprchlíků na světě. Důležité je také rozlišovat mezi lidmi, kteří úspěšně žádají o azyl a těmi, kteří podmínky pro udělení ochrany často nesplňují (např. většina žadatelů z Kosova, Srbska a Albánie).

Citace z Úmluvy OSN z roku 1951:

Uprchlíkem je osoba, která se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, je neschopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám, odmítá ochranu své vlasti.

Pro srovnání s uprchlíky – každý rok se v EU usadí 1,5 mil. migrantů (za účelem studia, práce nebo z rodinných důvodů) a 0,7 mil. jich zase každý rok odchází. Celkově je v EU 4% obyvatel ze třetích zemí.

Zpět k uprchlíkům – v r. 1992 bylo podáno v EU 672 tisíc žádostí o azyl, v r. 2001 už jen 424 tisíc. V roce 2014 bylo v EU podáno 625 920 žádostí o azyl, z toho v ČR 1 145. Zároveň bylo rozhodnuto ve stejném roce v EU o 132 405 žádostí (v ČR o 565), z toho pozitívně v EU 23 295 a v ČR jen 35.

Úplně aktualní čísla nemáme, ale vážený čtenář si může čísla ověřit na internetu, třeba zde: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00189&plugin=1.

Snad nejhorší je situace ve válkou zmítané Sýrii. Tam válka začala v r. 2011. Zemřelo tam na 200-300 tisíc lidí. Všude na světě lidé prchají před válkou, nemocemi a hladem. V Sýrii je asi 8 mil. lidí vnitřně vysídlených, což jsou lidé, kteří se přemisťují v rámci státu a 4 miliony lidí uprchlo do jiných zemí.

Podobně žalostná je situace v Afganistánu a v Pakistánu, kde zemřelo asi 150 tisíc lidí, 2,1 mil. lidí je vnitřně vysídlených a 3 mil. lidí uprchlo do jiných států. Mohli bychom pokračovat hrůznou statistikou v Iráku, na Ukrajině, v Somálsku nebo popisem těžkého porušování lidských práv například v africké Eritrei.

V Čechách se rádi chlubíme křesťanskými hodnotami, ale bohužel, vzrůstá nenávist proti uprchlíkům. Ruku v ruce s tím se šíří strach prostřednictvím některých politiků a většiny médií. Naše republika v některých případech porušuje mezinárodní právo a zhoršuje naši pověst v EU.

Nezbývá, než doufat, že se bude situace kolem migrace zase pomalu měnit k lepšímu. My bychom si měli uvědomit svou odpovědnost vůči bědným a zoufalým lidem a můžeme se dívat na příklady dobrých řešení jinde, kde vědí, že migrace je spojená s problémy, které se ale dají řešit.

Kontakt na Šádího Shanaáha:sshanaah@seznam.cz

a na autorku článku:sandova@balustrada.cz